Model d'autoliquidació
<< Tornar a successions
El model d'autoliquidació de l'Impost sobre Successions i Donacions a Catalunya és el procediment pel qual els contribuents han de declarar i liquidar l'impost que grava les transmissions de béns i drets per causa de mort. A Catalunya, l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) és l’ens responsable de la gestió d’aquest impost.
Els contribuents han d’emplenar el model 660, destinat a la declaració, i el model 650 per a l’autoliquidació de l'impost. Tots dos estan disponibles al web de l'ATC i es poden presentar en línia o en paper, encara que cada vegada s’impulsa més la presentació telemàtica.
Model 660: Declaració de Successions
Aquest model serveix per elaborar un inventari detallat del patrimoni del causant, és a dir, de la persona difunta, i inclou:
Dades del causant i dels hereus: S’han de recollir les dades de la persona difunta i de totes les persones interessades en la successió, incloent-hi hereus i legataris.
Relació de béns i drets: Cada bé i dret que forma part de l’herència s'ha de detallar amb precisió. Això inclou béns immobles, comptes bancaris, actius financers, empreses, vehicles, obres d'art, etc.
Assegurances de vida: Encara que s’hagi presentat prèviament una autoliquidació parcial per assegurances de vida (model 652), aquestes assegurances han d’aparèixer en el model 660, ja que també formen part del cabal hereditari.
Transmissions realitzades en els quatre anys anteriors: Qualsevol transmissió que el causant hagi fet en vida als beneficiaris en els quatre anys previs a la seva defunció (per donació, altres transmissions "inter vivos", contractes o pactes successoris) s'ha d'incloure per a evitar l'elusió fiscal mitjançant donacions prèvies.
Model 650: Autoliquidació Individual
El model 650 és l’autoliquidació de l’impost per cada contribuent. Cada persona interessada en la successió (hereus o legataris) ha de presentar el seu propi model 650, on es calcula la quota tributària corresponent als béns i drets adquirits per aquesta persona.
Quota de cada contribuent: En aquest model es detallen els béns o drets que cadascú adquireix, i es calcula la quota tributària que correspon segons el valor heretat i les deduccions aplicables.
Presentació simultània: S'han de presentar tants models 650 com hereus o legataris concorrin en la successió, conjuntament amb el model 660, que ofereix la visió completa del patrimoni successori.
Aquest procés és essencial per complir amb les obligacions fiscals en matèria de successions a Catalunya, assegurant que es declaren correctament tant el valor dels béns com la quota d’impost per a cada beneficiari.
Terminis:
El termini per a la declaració de l'adquisició en l'Impost sobre Successions és de sis mesos a comptar des de la data de defunció del causant. Si durant els cinc primers mesos des de la defunció es sol·licita una pròrroga, s'obté un termini addicional de sis mesos, però amb interessos de demora aplicats pels dies de pròrroga.
En el cas d’una autoliquidació complementària, que s’ha de presentar per la pèrdua del dret a un benefici fiscal, el termini de presentació i pagament és d'un mes a partir del dia següent a la data en què s'ha incomplert algun dels requisits per mantenir el benefici. Aquesta autoliquidació complementària ha d’incloure també els interessos de demora acumulats des del dia següent a la finalització del període voluntari de la primera autoliquidació.
Pagament de l’impost:
El contribuent pot optar per fraccionar el pagament o sol·licitar ajornaments si el pagament únic resulta complicat. També hi ha possibilitats de pagament a compte si hi ha liquidació posterior de béns de l'herència.
Justificació documental:
Aquesta documentació és fonamental per demostrar l’existència dels drets hereditaris, les disposicions testamentàries i la correcta avaluació dels béns heretats, així com per a completar la liquidació de l’impost segons la normativa vigent.
Document d'acceptació de l'herència: S’ha de presentar l’original del document notarial o privat que reflecteixi l’acceptació de l'herència. Si es tracta d’un document privat, es pot utilitzar el model de declaració privada de béns per l’Impost sobre Successions i Donacions, on s'inclouen totes les dades requerides.
Documentació addicional (llevat que ja estigui protocol·litzada en un document públic o presentada anteriorment):
Certificat de defunció de la persona causant.
Certificat del Registre General d'Actes d'Últimes Voluntats: Aquest certificat es tramita a través del Ministeri de Justícia i acredita si el causant va atorgar testament i quin és el seu últim testament vàlid.
Còpia autoritzada de les disposicions testamentàries: Això inclou el testament, codicil, memòria testamentària, pacte successori o qualsevol document que contingui les disposicions del causant. En absència de testament, s'ha de presentar l’acta de notorietat de declaració d’hereus intestats. Si tampoc hi ha aquesta declaració, cal aportar una llista dels presumptes hereus, especificant el parentiu de cadascun amb la persona difunta.
Certificat de la companyia asseguradora: Inclou els contractes d’assegurances subscrits pel causant, amb un certificat de la companyia asseguradora, i, en cas d'assegurances col·lectives, el certificat corresponent de l'asseguradora.
3. Cal adjuntar documents justificatius que acreditin el valor dels béns i els drets heretats, com escriptures notarials, certificats bancaris, assegurances de vida, entre d’altres.